Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
img_6907 img_7169 middenop het strand IF
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Chocolade: levensgevaarlijk voor honden!

Chocolade kan giftig zijn voor honden. Vooral rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen gebeurt het regelmatig dat een hond zich te goed heeft gedaan aan chocolade. Chocoladeletters, bonbons en chocolade-eitjes worden vaak in grote hoeveelheden met smaak opgegeten als een hond ze vindt. Veelal met papiertjes en al. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft. Melkchocolade wordt zo genoemd omdat er een hoog percentage melkvet in zit. Het bevat variërende hoeveelheden van het niet-vette gedeelte van de cacaoboon; net genoeg om de chocola smaak te geven, maar niet genoeg voor de kenmerkende bitterheid van pure chocolade. Hoe meer vet er in chocolade zit, hoe minder smaakgevende stoffen er in zit. Bakkers-chocolade is echter nog bitterder en bevat dus ook meer giftige theobromine. De banketbakkers chocolade bevat de hoogste hoeveelheid theobromine (tot 28mg per gram), daarop gevolgd door chocolade puur (16mg per gram) en zelfs echte witte melkchocolade bevat theobromine (2mg per gram). Melkchocolade en witte chocolade geven over algemeen weinig tot geen klachten, pure chocolade kan tot een ernstige vergiftiging leiden.

Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Deze effecten zijn bij honden veel sterker dan bij mensen. Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit, zullen de maagsecreties toenemen wat zweervorming tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast, wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling zal ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

Symptomen
Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond, maar stelt u eens een puppy voor die alles probeert te krijgen wat de kinderen eten!

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur na het innemen (tot 12 uur). Kenmerken van een overdosis:

* verhoogde nervositeit en opwinding
* trillen
* hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
* plotselinge aanvallen
* zeer snelle hartslag
* coma

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen! Mits je hond geen chocoladeallergie heeft (dan is 10 gram al fataal) kun je de onderstaande tabel gebruiken. Het heeft te maken met het gewicht van de hond en het soort chocolade.

De giftige hoeveelheden zijn:

Bijvoorbeeld uw hond weegt nu 20 kg dan zou hij dus 1.134kg melkchocolade kunnen opeten dan is de giftige grens bereikt (chocoladeallergie niet meegerekend !) Dit is dus iets meer dan 1kg aan melkchocolade wat omgerekend 15 tabletten van de normale 75gr chocolade.

Laat chocolade nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

Wat te doen?
Er bestaat geen antigif. Indien de inname minder lang geleden dan 2 uur is en er geen symptomen zijn, is een braakmiddel aangewezen. Het is verstandig om altijd de dierenarts te bellen wanneer een dier chocolade heeft gegeten. Ga niet aan de slag met zout of Norit, maar neem éérst contact op met de dierenarts! Merk je dat de hond duidelijk “opgefokt” is, zijn slikreflexen niet meer goed werken, of zelfs comateus dreigt te worden en “in slaap valt”, ga dan onmiddellijk met SPOED naar de dierenarts! Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

Hondenchocolade
Er is tegenwoordig ook chocolade speciaal voor honden. Hieruit is de theobromine gehaald, waardoor het niet giftig meer is. Overbodig om te vertellen dat je de twee soorten chocolade niet door elkaar moet halen! (mensen kunnen de hondenchocolade wel gewoon eten, het smaakt alleen iets anders dan ‘echte’ chocolade.
Bron: oes.nl, kynotrim.nl

2 Responses to “Chocolade: levensgevaarlijk voor honden!”

  • [...] Kijk hier voor het hele artikel over chocoladevergiftiging. [...]

  • [...] Kerstboom Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden. Ruim die regelmatig op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken en zet geen voer- of drinkbakjes onder de kerstboom. Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts! Kerstplanten Hulst (Ilex aquifolium), de kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima) zijn giftige planten voor huisdieren, wanneer ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan. De verschijnselen kunnen o.a. misselijkheid, benauwdheid, braken, diarree en hartritmestoornissen zijn. Versieringen Glimmende, bungelende versiering kan er erg aantrekkelijk uitzien voor honden. In hun enthousiasme kunnen ze een bal uit de boom meppen waarbij de scherven in de voetzooltjes kunnen komen. Ook kunnen honden een kerstbal opeten, die dan inwendige problemen kan veroorzaken!Engelenhaar kan een allergische reactie veroorzaken. De allergische reactie kan zijn: acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk.Lametta zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op huisdieren uitoefenen, omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken. Chocolade Chocolade is giftig voor honden! De verschijnselen kunnen zijn:  Verhoogde nervositeit en opwinding, trillen, hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag, plotselinge aanvallen, een zeer snelle hartslag en coma.De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de hond. Neem bij twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts! Kijk hier voor het hele artikel over chocoladevergiftiging. [...]

Leave a Reply