Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
Zand, hondjes en mensen doggyride5 100_8244 img_0573
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Staatsbossen, Wintelre

Het Grootmeer en het Kleinmeer zijn van oorsprong natuurlijke vennen, die op de kaart van 1900 nog omgeven zijn door heide  Ze zijn ontstaan in de periode na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Ze liggen in een gebied dat wat hoger ligt dan de omgeving, . Heidevennen worden gevuld door regenwater en dat wordt vastgehouden omdat de bodem van zo´n ven slecht doorlaatbaar is, meestal door een klei- of leemlaag. In de loop van de vorige eeuw is het ven langzaam verdroogd doordat de grondwaterstand steeds lager werd. Het Ven heeft een paar jaar vrijwel drooggestaan (op google earth ligt het nog droog). Inmiddels wordt er weer water ingepompt.

Het Kleinmeer is omheind en niet toegankelijk voor publiek. Dit meer wordt gebruikt om afvalwater van het grondwater zuiveringsstation in te pompen. Dat station bevindt zich aan de overkant van de weg. Het bos ten noorden van de Merenweg is een waterwingebied en er zijn dan ook tientallen (afgesloten) putten te vinden in het bos.

Een deel van het Grootmeer (oostelijke oever) is een broedgebied voor watervogels. Het staat duidelijk aangegeven.  Zwemmen, voor mensen, is in het Grootmeer verboden

Een gedeelte van het gebied rondom het Grootmeer is losloopgebied. Honden kunnen lekker zwemmen in het meer.
Het Grootmeer ligt in een groot bosgebied waar veel vogels en klein wild voorkomen waaronder spechten, eekhoorns en konijnen. Groot wild (herten) komt in dit deel van het bos nauwelijks voor.

In de bossen aan beide kanten van de Merenweg kun je heerlijk struinen met de hond. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet waarbij de hond op sommige gedeelten wel aangelijnd moet worden. Overal staat duidelijk aangegeven of de hond los mag lopen.

Er zijn een aantal wandelingen uitgezet vanaf de Bosschuur, aan de overkant van de Merenweg. De rode route is 7,5 km en de blauwe 5.

Er zijn (over het algemeen) goed begaanbare paden.

Je komt hier regelmatig ruiters tegen, maar ook fietsers en crossmotoren.

In de winter vriest het Grootmeer snel dicht omdat het erg ondiep is. Het is een populaire plek voor schaatsers.
Er staan nauwelijks prullenbakken, maar het is fijn als je de uitwerpselen van de hond wel even opruimt.

Je kunt iets drinken bij d’n Babbel in Wintelre
of bij het Caves
Ook kun je naar de Theeschenkerij tea at hamtinghs.

Kijk wel van tevoren even of deze locaties open zijn!

Vlakbij, in Veldhoven, ligt Dierenrijk (het vroegere Papegaaienpark) hier zijn honden aangelijnd welkom. ()

Het Grootmeer ligt tussen Wintelre en Vessem.

Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Merenweg in Wintelre (bij het Grootmeer)

of bij de Bosschuur, Merenweg 2a in Wintelre

Meer informatie over Wintelre op http://www.wintelre.info

Ook leuk om te lezen

Leave a Reply