Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
'ons' torentje img_2481 img_7169 img_2306
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren heeft maar één doel voor ogen: Het zo snel mogelijk opsporen van een vermist persoon. De speurhonden volgen dan een spoor wat voornamelijk bestaat uit menselijke geur en niet zozeer uit bodembeschadiging.

Onze labrador Benco snuffelt graag. Naar koekjes, ander honden, iets te snaaien, speelgoed…
Van eerdere evenementen kende ik ‘Speurneus’ Henk Bouman van het Speurhonden Training Center Via hem kwam ik bij Lilian van speurenmethonden.nl terecht. Zij had nog plaats voor nieuwe snuffelaars, en het was vlak bij ons in de buurt! We maakten een afspraak voor een gratis proefles.
Het enige wat ik mee hoefde te nemen was mijn hond, zijn tuig (als ‘ie dat had) en water voor de hond.
Lilian legde eerst van alles uit over wolken huidschilfers (yek!), de neus van de hond en wat we gingen doen. Benco ging eerst een aantal keer een aantal stokjes zoeken. Toen Lilian met worst kwam werd hij (als een echte labrador betaamd) erg enthousiast, en hij bracht me ook snel bij het stokje – met – geur. Ik werd een soort gelanceerd en rende achter mijn hond aan, maar gelukkig legde Lilian me uit hoe ik dat kon voorkomen. Ook leerde ik wat meer over de lijn, en hoe ik dat nou het handigste deed.
Anders dan bij andere hondensporten loopt de baas achter de hond aan! De hond speurt, en de baas volgt. Geen druk, geen dwang, geen sturing. De hond speurt en weet instinctief hoe dat moet!

Na dit met de stokjes – met – geur een aantal keer gedaan te hebben gingen we voor het echte weer. Lilian ging zich verstoppen! Na de uitleg kreeg ik een portofoon om zodat we contact konden houden (ik hoefde er nog niet door te praten!) en Lilian maakte Benco enthousiast met voer en liep weg, Benco nog steeds enthousiast makend.
Even later klonk door de portofoon dat ik Benco de geur kon laten ruiken (aan een lapje in een zakje) en het ‘speurcommando’ kon geven. En Benco ging aan het snuffelen, en na even zoeken vond hij Lilian! Bij het tweede spoor kwamen we een groep honden tegen, en daar liet hij er zo een heel stel links van liggen om het spoor weer op te pakken en te gaan zoeken!
Benco werd super enthousiast en huppelde gewoon naar Lilian toe! Hij wilde zó graag verder dat hij helemaal ging blaffen (en dat is een gevalletje “doet ‘ie anders nooit!”)
Het was heel leuk om Benco zo enthousiast te zien en zo goed te snuffelen en speuren!
Tijdens de volgende lessen (want we gaan door!) worden de sporen steeds langer en lastiger met kruispunten en verschil in terrein. Ik ga meer leren over lijnvoering (want met zo’n lange speurlijn zit je snel in de knoop…) en hoe ik mijn hond moet ‘lezen.’
Over lezen gesproken… Het boek ‘iedere hond kan Speuren” stond al op mijn lijstje, en ik denk dat ik ‘m nu maar snel ga kopen!

Je kunt speuren op verschillende plaatsen in Nederland.
Ik ging naar speurenmethonden.nl, zij speuren in het Reeuwijkse Hout.
Henk Bouman speurt in de buurt van Amersfoort.
Op de site praktijkspeuren.nl vind je nog meer ‘speurneuzen’

De meeste speurhondenscholen hebben een gratis proefles. Die les duurt ongeveer een uur, en de hond heeft er zóveel plezier! Iedere hond kan speuren, van Chiuaua tot Duitse dog!

Leave a Reply