Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
img_2391 p1000692 img_0655 bovenop de toren van Pappenheim
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt globaal tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s Hertogenbosch.
In de Loonse en Drunense Duinen ligt één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze ‘Brabantse Sahara’ heeft dertig vierkante kilometer levend stuifzand. Dat zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd. Eeuwenlang was het bedekt door oerbos. Totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden. In de veertiende eeuw lieten boeren hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakte en de wind blies vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand is tegengehouden door naaldbomen te planten.

Hier kunt u eindeloos struinen, fietsen door uitgestrekte bossen of paardrijden over zandheuvels. Ontdek een dassenspoor en sta oog in oog met reeën en roofvogels. Van de natuur genieten kan hier vier seizoenen lang.
Lekker wandelen met de hond mag overal in de Loonse en Drunense Duinen, mits de hond aangelijnd is. Er zijn twee prachtige gebieden aangewezen als losloopgebied.

De hondenloslooproute, een mooie route van ongeveer 4 km. Het is een mooie wandeling door het bos en een stukje over de Stuifduinen. Er zijn ook een aantal kleine vennetjes waar de hond in kan zwemmen. De wandeling loopt over (gedeeltelijk verharde) paden, maar met regenachtig weer zijn goede schoenen noodzakelijk.

Deze route start bij de ijsbaan aan de Roestelbergseweg in Kaatsheuvel. Op de website van Restaurant de Roestelberg, dat hier vlakbij ligt, is te vinden dat groepen hondenbezitters alleen welkom zijn als ze de honden in de auto laten.
Dit is voor ons hondenbezitters jammer, maar de wandeling is wel erg leuk!
Er is ook een losloopgebied van 30ha. Dit is gelegen bij Landgoed Bosch en Duin (Oude Bosschebaan 1) in Biezenmortel.
Dit is echt op het stuifzand. Tijdens warme dagen is het er ook érg warm! Neem dus voldoende drinkwater voor de hond én voor jezelf mee. Let erop dat het zand erg heet kan zijn. Pas dus op voor de kussentjes van de hondenpootjes.
Op het zand staan wel wat groepjes bomen, er zijn heuvels om te beklimmen en vanaf te rennen.
De begrenzing van het losloopgebied is duidelijk aangegeven door paaltjes met een blauw bordje. Op de open vlakte staan deze paaltjes met een tussenruimte van 40 meter.
Er zijn hier altijd wel andere honden te vinden om mee te rennen, spelen en ravotten.
In dit losloopgebied zijn niet echt paden, je loopt door het zand. Goede schoenen zijn hier dus ook aan te bevelen!

Er zijn een aantal andere wandelroutes, daar is de hond alleen aangelijnd welkom.
In de Loonse en Drunense Duinen zijn ook ruiters welkom. Zorg dat de hond bij je blijft als er een ruiter aankomt! Niet alle paarden zijn gewend aan honden!
Let op: Niet in elk restaurant, gelegen aan de Loonse en Drunense Duinen zijn honden welkom. Honden zijn zéker welkom bij Uitspanning‘de Rustende Jager’ aan de Oude Bosschebaan in Biezenmortel. Ook op Landgoed Bosch en Duin zijn honden welkom

Meer informatie over de Loonse en Drunense Duinen:
Op de site van Natuurmonumenten
Nationaal park Loonse en Drunense Duinen

Artikel eerder verschenen in het blad Me&my dog

Leave a Reply