Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
p1010492ldd p1010507ldd Bram is er klaar voor! p1030717
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Hondenpoep en zieke koeien

Er zijn maar weinig mensen die weten dat het uitlaten van je hond in het weiland gevaarlijk kan zijn voor koeien. Ook wij wisten het niet, en nadat ik ervan hoorde heb ik thuis eens gedegen onderzoek gedaan.

In de hondenpoep kan de Neospora Caninum parasiet zitten. Honden die hun behoefte doen in de wei zijn zo een groot gevaar voor de koeien. De Neospora is namelijk de belangrijkste oorzaak van abortussen bij koeien.
Door besmette hondenpoep die in het (kuil)gras komt kan deze bacterie bij de koeien terecht komen.

De koe wordt er niet ziek van, maar de parasiet kan door weefselbeschadiging de oorzaak zijn van het doodgaan van het ongeboren kalfje. Soms treedt er gelijk een vroeggeboorte op, andere keren blijft het dode kalfje ‘zitten’ en wordt later als een soort mummie geboren. Een enkele keer worden kalveren geboren met hersenafwijkingen ten gevolge van Neospora. Dit gebeurd niet bij elke besmette koe, maar deze kan de infectie wel overdragen.

Dit is dus een erg kostbare zaak voor de veehouder!

Een koe kan op twee manieren besmet worden:
Verticaal: van koe naar kalf of
Horizontaal: Bij een pas geboren kalf door opname van biest van een besmette koe of via een hond

Een hond kan deze bacterie krijgen door het eten van besmet materiaal: vruchtwater, nageboorte of verworpen vrucht.

Er is dus een geringe kans dat de ‘gewone huishond’ deze bacterie bij zich draagt. Maar zeker met honden uit het asiel of uit het buitenland weet je niet wat er is gebeurd.

Ruim de hondenpoep dus óók op in het weiland!

Meer informatie te vinden op:
Gezondheidsdienst voor dieren
Uitzending RTV Noord Holland

Leave a Reply