Volg ons…
Kijk ook eens bij…
Hondenvakanties

Hunneketravel

hovWilt u advertentieruimte huren, een product onder de aandacht brengen of misschien wel samen met ons een winactie organiseren? Op deze pagina kunt u meer informatie vinden: adverteren op opstapmetdehond
Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door middel van het sturen van een email. Inschrijven nieuwsbrief
Tags
Gallery
p8171073 img_2219 Eethoek img_0809
Disclaimer
Niets mag zonder onze toestemming van deze site worden overgenomen. Alle foto’s, kopfoto’s en teksten zijn – tenzij anders vermeld – eigendom van op stap met de hond. Wil je iets gebruiken of overnemen, neem dan contact met ons op. Op stap met de hond © 2010

Kvk: 27342699
BTW

Kerstmis: let op!

Sinterklaas is weer terug naar Spanje, tijd om aan Kerstmis te gaan denken!
Kaarsjes aan, een kerstboom en lekkere dingen op tafel.
Voor en tijdens de kerstdagen zijn er voor honden tal van ‘gevaarlijke’ dingen in huis.
Kaarsjes
Niets gezelliger dan kaarsjes aan op tafel. Pas echter op met hondenneuzen en zwiepende staarten! Zet dinerkaarsen neer waar honden niet bij kunnen, en gebruik op een lage tafel waxinelichtjes. Zet de lichtjes op een plek waar de hond er niet bij kan. De hond kan zijn neus of zijn lijf verbranden, of met zijn staart het kaarsje van tafel zwiepen met alle gevolgen van dien!

Kerstboom
Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden. Ruim die regelmatig op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken en zet geen voer- of drinkbakjes onder de kerstboom.
Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.
Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts!
Kerstplanten
Hulst (Ilex aquifolium), de kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima) zijn giftige planten voor huisdieren, wanneer ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.
De verschijnselen kunnen o.a. misselijkheid, benauwdheid, braken, diarree en hartritmestoornissen zijn.
Versieringen
Glimmende, bungelende versiering kan er erg aantrekkelijk uitzien voor honden. In hun enthousiasme kunnen ze een bal uit de boom meppen waarbij de scherven in de voetzooltjes kunnen komen. Ook kunnen honden een kerstbal opeten, die dan inwendige problemen kan veroorzaken!Engelenhaar kan een allergische reactie veroorzaken. De allergische reactie kan zijn: acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk.Lametta zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op huisdieren uitoefenen, omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.
Chocolade
Chocolade is giftig voor honden! De verschijnselen kunnen zijn:  Verhoogde nervositeit en opwinding, trillen, hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag, plotselinge aanvallen, een zeer snelle hartslag en coma.De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de hond. Neem bij twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts!
Kijk hier voor het hele artikel over chocoladevergiftiging.


Kerstdiner
Geef honden geen kippen-, kalkoen- of andere botjes van tafel! Er is kans dat het botje gaat splinteren en de maag of darmwand doorboort.
Geef de hond geen mensen-eten! De kans dat hij ervan gaat overgeven is groot, en dat is wel het laatste waar je op zit te wachten tijdens de kerstdagen!
De netjes die om de rollade gezeten hebben, ruiken heerlijk en kunnen worden opgegeten door uw hond of kat. Bij kleine honden en katten kunnen ze zorgen voor een darmverstopping en als ze vastlopen in de darm, moeten ze operatief worden verwijderd. Zorg dus dat je ze niet op het aanrecht of op tafel laat liggen, maar gooi ze direct in een goed afgesloten vuilnisbak.

Als er ondanks de voorzorgsmaatregelen, op een onbewaakt ogenblik, toch iets gebeurd wat u niet heeft voorzien, neem dan direct contact op met uw dierenarts. In de meeste gevallen is er geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.
Raak niet in paniek, de dierenarts kan vaak goed inschatten of direct handelen noodzakelijk is.

Fijne feestdagen!

Leave a Reply